Header image
   - Belépés Regisztrálás

Miről is van szó?


A geocaching (ejtsd: geokessing) az Amerikai Egyesült Államokból indult ki, mint megannyi számos más kedvtelés. Eredeti célját a mai napig megőrizte, miszerint a túrázni vágyó embereket olyan természeti vagy akár ember alkotta helyekre vezesse, ahova magától talán nem jutna el, esetleg tudomást sem szerezne róla. A játék maga nagyon egyszerű: az interneten mindenki számára ingyen hozzáférhető a geoládák pontos GPS koordinátája. Ezt betápláljuk a GPS készülékünkbe, a helyszínre navigálunk, ahol kis fejtörést követően megtaláljuk a rejtő által gondosan álcázott ládát, melyben egy jelszót és számos kis ajándékot találunk. A jelszó segítségével tudjuk az interneten bejelenteni, hogy megtaláltuk a ládát, esetleg megosztani a többiekkel a keresés körülményeit, kalandjait. Az ajándékok között szintén kedvünkre válogathatunk, viszont csak annyi ajándékot szabad kivenni a ládából, amennyit cserébe bele is teszünk, hogy a minket követő kincsvadászok se távozzanak csalódottan.

Idővel a játék kitalálói tovább színesítették a kincskeresést. Vándorbogarat, eredeti néven travel bugot raktak egyes ládákba. Ezeknek az utazó ügynököknek a világon egyedi azonosító számaik vannak, illetve mindnek speciális küldetése van: van amelyik a Földet szeretné megkerülni, de olyan is, aki "csak" kis hazánkban szeretne minél hosszabb utat megtenni. Az interneten, ismerve az egyedi azonosítót, térképen követhetjük végig egy-egy ilyen bogár útját.

Idővel, amikor már tapasztalt ládászok vagyunk, mi is telepíthetünk ilyen kis dobozt kedvenc helyünkre, hogy másoknak is megmutassuk azt, milyen szép helyek vannak idehaza!


Vissza a kezdőlapra