Header image
   - Belépés Regisztrálás

Kullancs-információk

A kullancsokról bővebben

A kullancs nagyjából 2-3 miliméter méretű pókszerű állat, amely méretéhez képest komoly veszélyt jelent. Ez az apró élősködő a meleg vérű állatok – vagy akár az ember – bőrébe fúródva, az ott futó hajszálerekből szívott vérrel táplálkozik. A kullancs csípése azért lehet veszélyes, mert nyálát visszaöklendezve megfertőzhet bennünket. Sajnos a kullancs Magyarországon annyira elterjedt, hogy nem csak a természetben, hanem a városi parkokban, kertekben is találkozhatunk velük. A tipikus "kullancs-időszak" mindig a tavaszi-nyári szezon, a rovarok ekkor szaporodnak el leginkább a természetben. A kullancs számára ugyanis az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedveli a fényt, a meleget, és a szárazságot, tehát azokat a körülményeket, amelyek a fa lombjai biztosítanak. A szem nélküli, vak kullancs a földtől egy-másfél méterre, a facsemeték, bokrok levelein lapul meg és onnan vetődik áldozatára.

 

Terjesztett betegségek

A leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór. Ez egy baktérium okozta betegség, amelynek számos sok tünete lehet a fejfájástól kezdve, a bénuláson át a látásromlásig. Szerencsére az esetek nagy részében egy jellegzetes bőrtünettel indul (a fertőzés helyétől kiindulva körbehalad a testrészen), amelyet időben felismerve, és kezelve a betegség jó eséllyel még ebben a kezdeti stádiumban megállítható. A gyógyítás antibiotikummal történik. A kullancs által terjesztett legveszélyesebb betegség a vírus okozta agyvelő-és agyhártyagyulladás. A fertőzöttek közel fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat, de nem ritka a halálos kimenetel sem.

 

Védekezés, megelőzés

Legyünk elővigyázatosak, és próbáljuk elkerülni, hogy a kullancsok megcsíphessenek bennünket. Ha a szabadba, füves, bokros rétre, parkba megyünk, használjunk rovarriasztó sprayt vagy krémet – ezzel a szúnyogot és más kellemetlen bogarat is távol tartjuk magunktól. Ne csak a bőrünkre kenjük, juttassunk bőven a ruhánkra is belőle! Négyóránként ismételjük meg a kezelést, a hatóanyagtól és a szer leírásától függően. Az öltözködésünkre is figyeljünk oda, ha kullancs-gyanús helyen járunk, mindig legyen rajtunk zokni, és hosszú nadrág, amelyet betűrünk a zokniba. Viseljünk kendőt vagy kalapot.

 

Oltások

Hazánkban jelenleg két oltóanyag van elterjedve: az FSME illetve az Encepur. Mindkét ampulla inaktivált, teljes vírust tartalmaz. Akárcsak hatóanyaguk, használatuk is teljes mértékben megegyezik: az első oltás után 1-3 hónappal később kell beadni a második oltást (ez után már 90%ban védettnek mondható a szervezet), majd ez után 9-12 hónappal a harmadikat, mely következtében közel 100% védettséget szerezhetünk. Ha ez is megtörtént, akkor 3-5 évente kell az ismétlő oltásról gondoskodni, különben a védettségünk megszűnik és kezdhetjük elölről az egészet. A következő ismétlőoltás időpontját a háziorvos állapítja meg az életkorunk függvényében. Egy teljes védettség megközelítőleg 3x(2100+1000), azaz 9300 Ft-ba kerül, mely már tartalmazza a beadás költségét is (2010.05.24.-i adatok alapján).

 

A kullancs eltávolítása

A kullancsot semmiképp sem szabad tűvel vagy hegyes tárggyal piszkálni, ugyanis amikor a potroha felszakad az egész béltartalmát bejuttatja az emberei szervezetbe, ezzel pedig a benne levő kórokozókat is. Szintén tilos a kullancsot " letekerni", ugyanis ebben az esetben a parazita megijed és ennek következtében ismételten szervezetünkben juttatja bértartalmát. Az a lényeg, hogy ne nyomjuk össze a kullancs potrohát, mert éppen azzal juttatjuk a szervezetünkbe annak tartalmát, akár a fertőzést magát!

A leghatékonyabban kullancseltávolító kanál segítségével lehet eltávolítani a parazitát mely szinte bármely patikában beszerezhető. Ha nem vagyunk biztosak az eltávolítás módjában, bízzuk a dolgot orvosra. Ezek figyelembe vételével sikeresen eltávolíthatók e vérszívók, azonban mindenképpen fontos feljegyezni a csípés időpontját, ugyanis azt követő 5-6 héten belül amennyiben, fejfájás, láz, szédülés lép fel azonnal orvoshoz kell fordulni. Az eltávolított kullancsot lehetőleg őrizzük meg (akár egy papírzsebkendőben), hogy ha bármi problémánk lenne, laborban be tudják vizsgálni a kullancs által terjesztett kórokozókat.

 

Hazánk kullancstérképe
HÍREK!
2010.05.11. - A napokban BAZ megyét árasztották el a franciaországi szarvasmarhák által behozott új kullancs-fajták. Jelenleg 30 féle kullancs-faj létezik hazánkban, a legveszélyeztetett területek Somogy, Zala és Vas megyék. A riasztó tény pedig, hogy minden ötödik kullancs hordozza a Lyme-kór baktériumát.

Tagjaink jelentik!


2011-11-10, Vica:
Hosszúhetény
GCMETE
Táv: 1 km, kullancs: 2 db

2011-07-10, berkaba:
Pákozd
Bella-tó
Táv: 9 km, kullancs: 1 db

2011-06-21, berkaba:
Dunakeszi
Horgásztavak
Táv: 1 km, kullancs: 4 db

2011-06-13, Rocco21:
Budapest
János-hegy
Táv: 6 km, kullancs: 1 db

2011-05-30, admin:
Szigethalom
Tököli Parkerdő
Táv: 2 km, kullancs: 4 db

2011-05-23, admin:
Tököl
Tököli PArkerdő
Táv: 13 km, kullancs: 1 db

2011-05-20, Vica:
Pinka szurdok (GCPINK)
Táv: 2 km, kullancs: 4 db

2011-05-11, berkaba:
Budapest
Cinkota-Alsó
Táv: 2 km, kullancs: 1 db

2011-04-27, berkaba:
Orosháza
Kiscsákó
Táv: 0 km, kullancs: 1 db

2011-04-20, Gubirobi:
Vérteskozma
GCBKUT láda
Táv: 14 km, kullancs: 2 db